Leta i den här bloggen

torsdag 25 september 2014

Bra förklarat om akademisk ridning

Måste bara kopiera detta från Equiss mycket bra förklarat


Publicerad den February 7, 2013, av admin i

Akademisk Ridkonst är för många ett annorlunda och förvirrande begrepp. Begreppet hänvisar dock till den ridning som lärdes ut vid ridakademierna runt om i Europa under 1500-1700-talet. Grundaren av den Akademiska Ridkonsten är Bent Branderup, det var han som myntade dess namn. Begreppet är i vart fall en tolkning av den historiska ridning som Bent lär ut och som riddarskapet är uppbyggt kring.
Världen har i alla tider präglats av inflytelserika människor och som Einstein en gång sa: ”If you can’t explain it simply, you don’t understand it well enough.”
Den Akademiska Ridkonsten är i grunden en lära som växte fram ur kriget. Enkelt förklarat är det en krigskonst där människan och hästen har enats och blivit ett kraftfullt vapen på krigsfältet. Men för att verkligen förstå sammanhanget och ridkonstens verkliga prakt, så måste man gå tillbaks i tiden, man måste lära sig vad som egentligen präglat ridkonsten till vad den skulle komma att bli. Ibland är enkelheten för komplex för att vara simpel.
Att djupdyka i historien betyder inte nödvändigtvis att man måste läsa oändligt med historia, de flesta vet redan hur ett samhälle växte fram förr, i krig. I kriget var hästen ovärderlig och man var tvungen att ha en stark och välutbildad häst för att överleva, hade man inte det, då dog man. Ridkonsten har en lång historia och är baserad på en lära vars budskap har vandrat mellan generation till generation i över 2400 år. De gamla mästarna har i århundraden effektiviserat och dokumenterat ridkonstens utveckling, men syftet har alltid varit detsamma, att effektivisera hästen och skapa det ultimata vapnet på krigsfältet. Men för att detta skulle vara möjligt så var häst och ryttare tvungna att bli ett, människan kunde inte dominera hästen utan var tvungen att förbli dess jämnlike och smälta ihop till en enhet, människan drömde om att bli en kentaur.
Den Akademiska Ridkonsten är en lära på hästens villkor. Det är dressyr för hästen, inte hästen för dressyr. Detta innebär att alla hästar är enligt läran bra hästar, alla hästar besitter kapacitet och talang och det är ryttarens uppgift att utbilda hästen så långt det går genom att öka hästen fysiska och psykiska välmående genom ridkonsten. Ridkonsten är inte bara en ridform, det är en konstform, en konst man lever för, som ska ge både mening och kvalité i ryttarens såväl som hästarnas liv.
Riddarskapet av den Akademiska Ridkonsten är till för att beskydda den europeiska ridkulturens arv tillsammans med de moderna estetiska värdena, som gäller för kommunikation mellan häst och ryttare. De ryttare som tillhör ordern har en stor uppgift, att föra den gamla kunskapen vidare och att hela tiden sukta efter ny kunskap.
Akademisk Ridkonst kan bli så komplex som man gör den. För vissa är det endast en uråldrig lära och de människor som utövar ridkonsten idag, rider i konstiga sadlar, har otäcka stångbett och rider med uppvinklade spön, detta är givetvis ett förhållningssätt, men vårt är ett annat. Den Akademiska ridkonsten är inte bara en historisk lära, det är också en lära som på ett pedagogiskt sätt utbildar och utvecklar häst och ryttare tillsammans. Den Akademiska Ridkonsten grundar sig i en tydlig ridteori baserat på hästens ergonomiska förutsättningar, man vill alltid använda hästen på ett sätt som gör att den stärks både mentalt och fysiskt av ridningen. All ridning ska stärka hästen, inte slita på den. Hur rörelsen ser ut för ögat är det minst relevanta, det viktiga är vilken effekt den har i hästen, resten spelar ingen roll. Eftersom hästar, precis som vi människor, är unika individer både i avseende byggnad, styrka och mentalitet, så kan en rörelse se annorlunda ut på olika hästar, men det är också okej, vi är trots allt olika. Syftet är inte att uppvisa en korrekt rörelse utifrån en mall, fokus ligger i att arbeta sin häst ergonomiskt korrekt och på ett sätt som är stärkande för hästen. Därmed är inte den Akademiska Ridkonsten enbart en gammal krigslära, det är även sjukgymnastik för hästen. Till och med skadade och utdömda hästar kan bli starka och helt symtomfria genom ridkonsten, eftersom det alltid är för hästen och på hästens villkor. Man utgår alltid utifrån hästen och bygger upp den successivt genom en utbildningstrappa, på så vis är det näst intill omöjligt att forcera hästen och på så vis skada den.
För att sammanfatta vad den Akademiska Ridkonsten innebär, så handlar det om att genom ett ergonomiskt tankesätt bygga upp en mer hållbar och stark häst genom ridning. Ridning ska aldrig slita på hästen. Ridkonsten handlar om att ha roligt och utvecklas tillsammans utan pressen om prestige och meriter, målet är att häst och ryttare en dag ska förbli en kentaur och att ekipaget ska uppnå sin fulla prakt utan varken tvång eller våld. Dressyren är till för hästen.
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar